Veličine gušterače - norme kod odraslih i djece

Stanice se opskrbljuju energijom, koja ih unosi zajedno s glukozom zbog inzulina. Žlijezda gušterače odgovorna je za proizvodnju ovog hormona, koji u bilo kojoj neispravnosti dovodi tijelo na gladovanje. Kako bi se spriječio razvoj mogućih komplikacija, ljude treba pravodobno pregledati specijalizirani stručnjaci. Tijekom provedbe dijagnostičkih mjera, liječnici otkrivaju prisutnost patoloških promjena u organu.

Veličina gušterače je normalna kod odraslih

Žlijezda je lokalizirana na lijevoj strani peritoneuma, a susjedna je organima poput slezene i jetre. Njegova funkcija je stvaranje probavnih enzima, kao i inzulina, zahvaljujući kojem su stanice ljudskog tijela napunjene energijom.

Ako postoji kvar u radu žlijezde, ljudi mogu razviti takve patologije:

 • pankreatitisa;
 • dijabetes
 • nekrotični procesi.

Suvremena medicina utvrdila je normalne veličine zdrave gušterače:

 1. Veličina glave zdrave gušterače je oko 3,20 cm.
 2. Veličina organa kod odraslih varira u rasponu od 16,00cm do 23,00cm.
 3. Duljina repa ne može biti veća od 3,50 cm.
 4. Širina može doseći 5,00cm.
 5. Duljina kanala Wirsung doseže 20,00 cm, širina ne prelazi 4,0 mm.
 6. Veličine zdrave gušterače kod djece starije od 10 godina ne prelaze 15,00 cm.

Vrijedno je napomenuti da je norma veličine gušterače kod muškaraca i žena jednaka.

Tijekom palpacije, stručnjaci nisu u mogućnosti utvrditi ni strukturu ni veličinu zdravog organa. Ako dođe do upale, veličina tijela može varirati od 25,00 cm, a rep od 3,50 cm.

U prisutnosti edema i povećanja veličine žlijezde kod ljudi, može se dijagnosticirati maligna neoplazma ili pankreatitis..

U slučaju kada se organ smanjio u veličini, osoba je započela atrofične procese u njemu.

Ultrazvučni pokazatelji u djece

U novorođenog djeteta duljina gušterače ne prelazi 5,5 cm. S vremenom tijelo počinje povećavati veličinu:

Dobna skupinaRep (mm)Tijelo (mm)Glava (mm)
Do 4 tjedna.od 10 do 14od 6 do 8od 10 do 14
Od 1 do 12 mjeseciod 12-16od 8 do 11od 15 do 19
Od 12 mjeseci do 5 godinaod 18 do 22od 10 do 12od 17 do 20
Od 6 godina do 10 godinaod 18 do 22od 10 do 13od 16 do 20
Od 11 godina do 18 godinaod 20 do 24od 11 do 14od 20 do 25

Norma gušterače za ultrazvuk kod odraslih

 1. U želucu se bol pojavljuje nakon svakog obroka.
 2. Prisutni su poremećaji rada crijeva, pri čemu se proljev izmjenjuje s proljevom.
 3. Lokalizacija sindroma boli je hipohondrij na lijevoj strani.
 4. Nakon svakog obroka javlja se osjećaj težine u želucu.
 5. Koža i sluznica mijenjaju boju, pojavljuje se žutica.
 6. Osobi je dijagnosticiran dijabetes..

Priprema studije

Da bi rezultat ultrazvučnog pregleda bio što točniji, pacijent se mora pravilno pripremiti za njega. Žlijezda je lokalizirana u neposrednoj blizini crijeva i želuca, u kojoj je prisutna velika količina zraka. Prije ultrazvučnog pregleda treba ga ukloniti iz ovih organa, jer će se u protivnom slika tijekom pregleda iskriviti.

Priprema za ultrazvučni pregled je sljedeća:

 1. Da bi se smanjila proizvodnja plina, pacijent treba uzimati Espumisan navečer i ujutro.
 2. Dan prije ultrazvuka, pacijent bi trebao odbiti uzeti tešku i štetnu hranu. Stručnjaci preporučuju štedljivu prehranu.
 3. Ultrazvučni pregled provodi se na prazan želudac. S obzirom na to, posljednji obrok bi trebao biti najkasnije 12 sati. prije ultrazvuka. Trenutno je zabranjeno piti gazirana pića..
 4. Ako se pacijent ne pripremi za studiju, tada će se točnost rezultata smanjiti za oko 40%.

Ultrazvučni pregled

Za vrijeme pregleda osoba bi trebala ležati na leđima.

Nadalje, prema uputi stručnjaka, treba se prebaciti na desnu stranu, tako da možete dobiti sliku na poprečnom i u uzdužnom i presjeku.

Pacijent bi se trebao prebaciti na lijevu stranu kako bi specijalist mogao vizualizirati rep gušterače. Da bi dobio jasniju sliku, dijagnostičar će tražiti od pacijenta da duboko udahne i zadrži dah.

Prije nastavka pregleda pacijenta, specijalist mora otkriti njegovu točnu dob, visinu i težinu:

 1. Nakon toga, pacijent treba zauzeti položaj u kojem se otvara "prozor" zahvaljujući kojem će biti moguće izmjeriti pojedine dijelove žlijezde.
 2. Specijalist će tražiti od pacijenta da zauzme vodoravni položaj, tako da može odrediti veličinu glave žlijezde.
 3. Na kožni integritet dijagnostičar nanosi posebnu supstancu sličnu gelu, pomoću koje će se povećati vodljivost senzornog zračenja..
 4. Trajanje dijagnostičkog postupka u pravilu ne prelazi 15 minuta.
 5. Nakon što specijalist utvrdi sve veličine organa, moći će sugerirati određenu bolest.

Ako osoba nema nikakvih patoloških promjena u žlijezdi, tada rezultat ultrazvučnog pregleda može biti sljedeći:

 1. Tijekom pregleda nisu otkrivene novotvorine..
 2. Gušterača ima standardne veličine. U odraslog pacijenta duljina može varirati u rasponu od 16,00-24,00 cm. Širina tijela se kreće od 21,00-25,00 mm. Uobičajeno se uzima u obzir duljina repa organa, koja varira u rasponu od 30,00 do 35,00 mm. Širina glave organa može doseći 35,00 mm.
 3. Željezo ima glatke i hrskave konture..
 4. Ujednačena ehogenost.
 5. Kanal virsung ima širinu od 1,50 do 2,00 mm.
 6. Tjelesna težina može varirati od 80g do 100g. S godinama željezo opada u veličini, pa se shodno tome i njegova težina smanjuje na 50-60g.

Definicija patologije

Ako osoba ima bilo kakve nepravilnosti u organu, tada će stručnjaci utvrditi bolest sljedećim znakovima:

 1. U slučaju da dijagnostičar u izmijenjenoj glavi žlijezde otkrije mehaničke prepreke za žuči koje izlučuje mjehur, može predložiti razvoj žutice.
 2. Ako se u strukturi organa otkriju žarišne promjene, specijalist će posumnjati u akutni oblik pankreatitisa kod osobe. S edemom žlijezde njegova se veličina povećava, konture postaju nejasne, gustoća eha smanjuje se. U takvoj situaciji, specijalist u zaključku pokazuje prisutnost difuznih promjena. S takvim pokazateljima, pankreatitis se može transformirati u nekrozu gušterače, u kojoj se degenerativni procesi događaju u tkivima organa. Ako se patologija pretvorila u oblik nekroze gušterače, tada će dijagnostičar popraviti zamagljene obrise žarišta, jer oni, spajajući se jedan s drugim, tvore jednu šupljinu ispunjenu gnojnom masom.
 3. Ako osoba ima pseudociste, vizualizirat će se kao anehoične šupljine ispunjene tekućinom.
 4. U slučaju kada su gnojni procesi prisutni u žlijezdi, oni će se odrediti u obliku napuhanih šupljina koje sadrže tekućinu. Ako pacijent promijeni položaj tijela, tada će specijalist primijetiti fluktuacije tekućine.
 5. Ako dijagnostičar tijekom pregleda organa otkrije jasne konture heterogenih struktura, tada će u zaključku navesti mogući razvoj malignih novotvorina. U takvoj situaciji željezo bi trebalo temeljitije pregledati zbog činjenice da su onkološki procesi često lokalizirani točno u repu, kojem je pristup otežan.
 6. Ako je osoba otkrila proširenje Wirsungovog kanala, to će ukazivati ​​na kronični oblik upale.
 7. Ako je osoba smanjila veličinu organa, to će ukazivati ​​na njegovu atrofiju. Takve promjene nastaju zbog kršenja lokalne opskrbe krvlju, kao i zbog oštećenja virusa.
 8. U slučaju kada se normalne veličine gušterače kod mladih pacijenata mijenjaju, to ukazuje na razvoj pankreatitisa. Treba napomenuti da ehogenost omogućuje stručnjacima da utvrde težinu patologije. U beba gotovo uvijek postoji izražena ehogenost, zahvaljujući kojoj dijagnostici uspijevaju otkriti čak i kronični stadij pankreatitisa.

Dešifriranje rezultata ultrazvuka s pankreatitisom

S razvojem takve patologije kao što je pankreatitis, promatrano je nekoliko faza njegovog tijeka, od kojih se svaka odražava na svoj način ultrazvučnim pregledom:

 1. Početni stadij bolesti. Osoba ima postupno povećanje veličine žlijezde. Dosta često postoje promjene u velikom broju lokaliziranih s gušteračom.
 2. Akutna faza. Uz pogoršani tijek patologije, osoba razvija nekrozu i ciste. Ultrazvučnim pregledom otkrivaju se žarišta s razrjeđenom gustoćom. Na kraju se transformiraju u trbušne formacije..
 3. Obrazac za trčanje. Ako osoba ima teški tijek bolesti, tada će ultrazvučnim pregledom stručnjaci prepoznati apscese formirane u strukturi organa.

Priprema za ispit

Da bi rezultat ultrazvuka bio što točniji, osoba se mora pripremiti za njega.

Nekoliko dana pacijent mora pridržavati štedljive prehrane, zbog činjenice da je žlijezda usko povezana s crijevima i želucem i aktivno sudjeluje u probavnim procesima.

Stručnjaci preporučuju ljudima da iz prehrane isključe hranu koja može izazvati nadimanje (povrće, voće, mlijeko), jer prekomjerni zrak značajno smanjuje detalje i iskrivljuje vizualizaciju organa.

Dan prije ultrazvučnog pregleda pacijent bi trebao provesti neovisno čišćenje crijeva. Da bi to učinio, trebao bi piti laksativ. Ako je naznačeno, liječnik može propisati adsorbense prije ultrazvuka. Posljednji obrok trebao bi biti najkasnije 12 sati. prije ispitivanja.

Kako napraviti punkciju gušterače

Tijekom provođenja dijagnostičkih mjera usmjerenih na prepoznavanje patologija gušterače, stručnjaci mogu propisati punkciju pacijentima tijekom kojih se uzima biološki materijal. Nakon toga odlazi u laboratorij na histološki pregled. U pravilu je propisana punkcija za otkrivanje cista i tumora gušterače, a može biti i dijagnostička i terapijska..

Postoje niz kontraindikacija za ovaj postupak:

 • prisutnost ciste čija veličina prelazi 3 cm u promjeru;
 • neoplazma je spojena na glavni kanal;
 • opažen proboj ciste.

Prije izvođenja punkcije u medicinske svrhe, osobu je potrebno ispitati. Postupak se izvodi na prazan želudac, dok se nadzor provodi ultrazvukom. Tjedan dana nakon punkcije, osoba ponavlja ultrazvuk. Ako se otkrije recidiv ciste, zatim ponovljena punkcija.

Ultrazvuk gušterače

Bolesti gušterače imaju sličnu simptomatsku sliku..

Da bi postavili točnu dijagnozu i odabrali odgovarajući tretman, liječnici propisuju svojim pacijentima da prođu ultrazvučni pregled (ultrazvuk), koji omogućava procjenu stanja organa, prisutnost patoloških procesa u njemu i njihovu veličinu.

Ultrazvuk gušterače traje oko 10-15 minuta. Postupak je za pacijenta potpuno bezbolan i ne zahtijeva prethodnu hospitalizaciju. Dešifriranje ultrazvuka gušterače daje se pacijentu u naručju odmah nakon studije.

indikacije

Ultrazvuk se smatra najsigurnijom i najinformativnijom dijagnostičkom metodom. Međutim, nije u svim slučajevima tijekom ispitivanja moguće procijeniti stanje gušterače.

Postoji nekoliko razloga za to: duboko mjesto žlijezde, prisutnost obližnjih organa (dvanaesnik i želudac su vrlo blizu gušterače i "preklapaju se"). Pored toga, nije moguće dati potpunu ocjenu rada žlijezde u ispitivanju pretilih i nadimnih ljudi..

Često u takvim situacijama liječnik na ultrazvuku može uzeti u obzir samo ulomak gušterače - njezino tijelo ili glavu. Ali u nekim su slučajevima čak i takve informacije vrlo važne..

U pravilu je ultrazvuk propisan za:

 • sindrom akutne ili kronične boli koji se javlja u gornjem dijelu trbuha;
 • otkrivanje povraćanja bezobzirnog podrijetla;
 • opstruktivna žutica (požutjelost kože i sklera očiju);
 • nagli porast volumena trbuha;
 • sumnja na karcinom tumora, ciste ili gušterače;
 • visoka temperatura;
 • nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini (ascites);
 • recidiv pankreatitisa;
 • sumnje na razvoj teških komplikacija nakon ublažavanja akutnog pankreatitisa (na primjer, hematomi, apscesi, nekroze, ciste itd.);
 • patologije jetre i žučnog mjehura, ometajući gušteraču i izazivajući razvoj patoloških procesa u njoj;
 • ozljede trbuha.

Glavni zadaci ultrazvuka

Postoji određena norma gušterače (njegova veličina, struktura itd.), Odstupanja od kojih ukazuju na razvoj patoloških procesa u njemu i njegovo nepravilno funkcioniranje. Stoga, ultrazvučnim pregledom ovog organa kod žena i muškaraca, liječnik posebnu pozornost posvećuje sljedećim pokazateljima:

 • mjesto organa;
 • konfiguracija;
 • veličina žlijezde;
 • prepoznatljivost njegovih kontura;
 • struktura parenhima gušterače;
 • razina ehogenosti (sposobnost žlijezde da odražava ultrazvučne valove);
 • promjer Wirsungova i žučnih kanala;
 • stanje vlakana koje okružuju izlučne kanale.

Prilikom provođenja ultrazvuka ocjenjuju se svi parametri gušterače

Osim toga, liječnik ispituje stanje posuda smještenih unutar organa i u blizini, što vam omogućuje procjenu opskrbe žlijezde krvlju.

U slučaju da su prilikom pregleda gušterače ultrazvučnim pregledom uočene nepravilnosti, liječnik pravi razlike između abnormalnosti žlijezde.

Suočava se s teškim zadatkom razlikovanja upale od tumora, promjena u organu povezanih s dobi od kroničnog pankreatitisa itd..

Ako liječnik ima sumnje na onkologiju, tada će biti potreban endo ultrazvuk kako bi se postavila točna dijagnoza. Tijekom ovog postupka, dio tkiva žlijezde uzorkuje se tankom iglom (vrši se probijanje) i daljnjim histološkim pregledom u laboratorijskim uvjetima. Ovaj endoskopski pregled provodi se pod nadzorom ultrazvuka..

Nije potrebna posebna priprema za ultrazvučni pregled gušterače, jetre i bubrega. Međutim, kako bi dobili najpreciznije rezultate pregleda, liječnici preporučuju ultrazvučni pregled na prazan želudac..

To je zbog činjenice da kada hrana uđe u želudac, tijelo počinje sintetizirati probavne enzime, što uzrokuje povećanje njegovih kontraktilnih funkcija i punjenje izlučnih kanala sa sokovima gušterače.

To može malo izobličiti podatke ultrazvučnog pregleda, stoga je prije dijagnoze tijelo potrebno iskrcati, odbijajući jesti hranu 9-12 sati prije ispitivanja.

Dijeta prije ultrazvučnog pregleda važan je uvjet koji može poboljšati točnost podataka dobivenih tijekom ispitivanja

Kako bi se spriječila pojava nadutosti, što otežava pregled žlijezde, a može uzrokovati i netočne podatke, liječnici preporučuju posebnu dijetu koju morate slijediti 2-3 dana prije ultrazvuka. Podrazumijeva isključenje iz prehrane sljedećih namirnica i pića:

 • svježe povrće i voće;
 • crni kruh;
 • mahunarke;
 • alkohol;
 • gazirana pića.

Ako se iz nekog razloga nemoguće pripremiti na ultrazvuk, preporučuje se u prehranu uključiti sjeme kopra ili metvice, kako bi se smanjilo stvaranje plinova u crijevima. Nakon konzultacije s liječnikom možete uzimati i posebne lijekove (Smectu, Polysorb itd.).

Također je važno kretanje crijeva 12-24 sata prije studije. Ako osoba pati od kroničnog opstipacije ili se pokreti crijeva nisu dogodili dan prije, možete koristiti klisti za čišćenje. Nije vrijedno pribjegavati pomoći oralnim lijekovima koji imaju laksativni učinak.

Umjesto klistira za čišćenje, možete koristiti Microlax. Ovaj se alat ubrizgava u rektum i počinje djelovati nakon 5 minuta, a da ne djeluje negativno na gušteraču

U slučajevima kada se provode ultrazvučni pregledi za procjenu stanja Wirsung-ovog kanala, postupci se provode tek nakon jela (nakon 10-20 minuta).

Kako je studija

Kako provjeriti gušteraču

Ultrazvučni pregled provodi se u posebno opremljenim prostorijama. Pacijent izlaže trbuh i leži na kauču na leđima. Tijekom studije liječnik može zatražiti da promijeni položaj tijela kako bi detaljnije proučio gušteraču.

Zatim se na prednji gornji dio peritoneuma nanosi poseban gel, koji povećava propusnost ultrazvučnih valova kroz potkožno i masno tkivo, a na projekciju se stavlja senzor gušterače. Tijekom pregleda liječnik može izaći sa zahtjevima za zadržavanje daha, o potrebi naduvavanja želuca itd. Ove aktivnosti omogućuju vam kretanje crijeva i poboljšanje pristupa željezu.

Za vizualizaciju različitih odjela organa liječnik vrši rotacijske pokrete senzorom u epigastričnoj zoni, tako da može izmjeriti veličinu gušterače, procijeniti debljinu njegovih zidova, karakterizirati njegovu strukturu (postoje li difuzne promjene ili ne) i stanje tkiva koje ga okružuju. Svi rezultati istraživanja unose se u poseban oblik.

Norma

Govoreći o onome što pokazuje ultrazvuk gušterače, treba napomenuti da nam ovo istraživanje omogućava prepoznati različita odstupanja u strukturi, parenhimu i kanalima organa.

Također, prilikom provođenja ultrazvuka otkrivaju se mrlje koje ukazuju na prisutnost patoloških procesa u određenim dijelovima organa.

Ali prije nego što konkretnije govorimo o tome što ultrazvuk pokazuje, potrebno je započeti analizirati veličinu gušterače u normi i ostalim njezinim pokazateljima.

Gušterača na ultrazvuku

U nedostatku anomalija željeza nalazi se u epigastričnoj regiji i ima sljedeće simptome:

 • Oblik. Gušterača ima izduženi oblik i po izgledu nalikuje pupolju.
 • Obrisi. Normalno, obrisi žlijezde trebaju biti jasni i ujednačeni, a također odvojeni od okolnih tkiva.
 • Veličina. Normalne veličine gušterače kod odrasle osobe su sljedeće: glava je oko 18–28 mm, rep je 22–29 mm, a tijelo žlijezde 8–18 mm. Ako se ultrazvuk provodi kod djece, tada je veličina gušterače malo drugačija. U nedostatku patoloških procesa, oni su kako slijedi: glava - 10-21 mm, rep - 10-24 mm, tijelo - 6-13 mm.
 • Razina ehogenosti. Određuje se nakon pregleda drugih, zdravih organa - jetre ili bubrega. Normalna ehogenost gušterače je prosječna. Međutim, kod ljudi starijih od 60 godina često je povišena. Ali u ovom slučaju, to nije znak patologije.
 • Struktura odjeka. Normalno su homogeni, mogu biti homogeni, fini ili grubi.
 • Vaskularni uzorak. Nema deformacija.
 • Wirsung kanal. Ako se proces izbacivanja soka gušterače normalno odvija, kanal se ne proširuje i njegov promjer je u rasponu od 1,5 do 2,5 mm.

Dešifriranje

Ultrazvučni pregled pokazat će različita odstupanja u veličini i strukturi gušterače, što će otkriti kršenja u njegovom radu i postaviti ispravnu dijagnozu. Međutim, za to mora liječnik jasno razumjeti sljedeće pojmove i simptome:

 • Sindrom "male gušterače." Nema akutne simptome, ali tijekom studije primjećuje se smanjenje svih dijelova žlijezde. U pravilu je ovaj fenomen karakterističan za starije ljude.
 • Lobed gušterače. Karakterizira ga zamjena zdravih stanica žlijezde masnim tkivom i povećana ehogenost. U tom stanju, gušterača na monitoru izgleda mnogo lakša.
 • Sindrom difuznog difuznog povećavanja gušterače. Karakterizira ga razvoj upalnih procesa u tkivima žlijezde, što dovodi do njegovog povećanja i zbijanja nekih njegovih odjeljenja. Ako je tijekom ultrazvuka otkrivena difuzija gušterače, trebat će detaljniji pregled kako bi se postavila točna dijagnoza, jer je ovo stanje karakteristično za mnoge patologije, uključujući onkološke.

Difuzne promjene u tkivu gušterače

 • Tumor glave gušterače. U pravilu njegovu pojavu prati širenje lumena glavnog izlučnog kanala Wirsung-a i zgušnjavanje glave žlijezde..
 • Simptom "kopče". Otkriva se s razvojem kroničnog pankreatitisa ili stvaranjem pseudociste. Karakterizira ga neravnomjerno širenje Wirsung-ovog kanala i značajno sabijanje njegovih zidova..
 • Simptom lokalnog zadebljanja tijela žlijezde. U pravilu se otkriva u slučaju stvaranja tumora gušterače na tijelu. U početnim fazama razvoja, dodatni simptomi nisu popraćeni. Čim tumor dosegne veliku veličinu i počne stiskati tkivo gušterače, pacijentovo se stanje pogoršava i kliničku sliku nadopunjuju jaka bol, učestalo povraćanje i mučnina.
 • Simptom žarišnog uvećanja žlijezde. Karakterizira ga neujednačena zbijenost gušterače i često se otkriva tijekom razvoja pankreatitisa u akutnom i kroničnom obliku, ili tijekom stvaranja neoplazmi.
 • Simptom atrofije repa žlijezde. Atrofija je smanjenje veličine gušterače. Nastaje na pozadini disfunkcije glave žlijezde s stvaranjem tumora ili ciste na njoj.

Identifikacija difuznih promjena u ultrazvuku gušterače

Difuzne promjene u tkivima gušterače karakteristične su za mnoge bolesti. A ako liječnik upotrebljava ovaj izraz tijekom zaključka, on znači otkrivena odstupanja u veličini organa u jednom ili drugom smjeru, kao i neke promjene u strukturi njegovog parenhima.

Upala gušterače

Promjene u strukturi na monitoru otkrivaju se u obliku tamnih i bijelih mrlja. U pravilu nastaju kada:

 • pankreatitisa;
 • endokrini poremećaji;
 • loša opskrba krvlju gušterače;
 • lipomatoza;
 • policistični itd.

Da bi se postavila točna dijagnoza, nakon ultrazvučnog pregleda vrši se ultrazvučni ili CT pregled. Te su dijagnostičke metode skupe, ali pružaju cjelovitiju sliku stanja gušterače..

Kamenje u kanalima gušterače

Patologije otkrivene ultrazvukom

Ultrazvučni pregled gušterače omogućuje vam dijagnosticiranje:

 • pankreatitis (u akutnom i kroničnom obliku);
 • nekroza;
 • ciste i pseudociste;
 • maligni tumori;
 • strukturne anomalije;
 • čir;
 • kamenje u žuči ili gušterači;
 • povećanje obližnjih limfnih čvorova, što je jasan znak razvoja upalnih procesa u tijelu;
 • promjene vezane uz dob;
 • ascites.

Svaka bolest zahtijeva određenu vrstu terapije. A da biste postavili točnu dijagnozu, jedan ultrazvuk nije dovoljan. Omogućuje samo potvrđivanje ili negiranje prisutnosti patoloških procesa u tkivima gušterače i daje daljnji, detaljniji pregled pacijenta.

Dešifrirajte ultrazvuk gušterače

Gušterača (ili gušterača) je veliki probavni organ koji ima vanjske i unutarnje sekretorne funkcije - sudjeluje u regulaciji metaboličkih procesa, proizvodi inzulin (biološki aktivna tvar koja osigurava isporuku glukoze iz cirkulirajućeg protoka krvi u stanice tkiva ljudskog tijela). Kršenje njegove funkcionalne aktivnosti dovodi do ozbiljnih poremećaja ljudskog zdravlja.

Patološke promjene u organu mogu se otkriti proučavanjem njegovog oblika, veličine i strukture. Liječnici koriste ultrazvuk za dijagnosticiranje bolesti ove važne žlijezde. U našem ćemo članku detaljno opisati značajke njegove provedbe, provedbu potrebnih pripremnih mjera za postupak i što znači interpretacija ultrazvuka gušterače.

Anatomske značajke organa

Gušterača ima izduženi oblik - izgledom podsjeća na "zarez". Tijelo je podijeljeno na tri dijela:

 • Glava je najširi režanj gusto okružen dvanaesnikom 12.
 • Tijelo je najduži režanj uz trbuh..
 • Rep - nalazi se u "susjedstvu" s slezenom i lijevom nadbubrežnom žlijezdom.

Dostava gotovog sekreta gušterače u probavni sustav vrši se duž glavnog organa tijela - Wirsung-ova cijev, dužine cijele duljine, u nju se ulijevaju manji izlučujući kanali. U novorođenog djeteta duljina ovog organa je 5,5 cm, kod jednogodišnjeg djeteta doseže 7 cm. Početna veličina glave je 1 cm, konačna tvorba rancreasa završava do sedamnaeste godine..

Pokazatelje norma gušterače liječnik izračunava prema posebnim tablicama - dob i težina djece utječu na karakteristike njegovih anatomskih komponenti.

Normalna veličina gušterače kod odrasle osobe varira u sljedećim rasponima:

 • težina - od 80 do 100 g;
 • duljina - od 16 do 22 cm;
 • širina - oko 9 cm;
 • debljina - od 1,6 do 3,3 cm;
 • debljina glave je od 1,5 do 3,2 cm, duljina je od 1,75 do 2,5 cm;
 • duljina tijela ne prelazi 2,5 cm;
 • duljina repa - od 1,5 do 3,5 cm;
 • širina glavnog kanala - od 1,5 do 2 mm.

U nedostatku zdravstvenih problema, ovaj glavni endokrini i probavni organ ima oblik S i homogenu strukturu malih frakcija koje stvaraju probavni sok i tvari koje reguliraju metabolizam ugljikohidrata.

Ultrazvuk gušterače važan je korak u dijagnosticiranju patoloških promjena u tkivima - organ je skriven u stražnjoj strani trbušne šupljine, njegova vizualizacija moguća je samo pomoću ultrazvučnog skenera

Koje se patologije mogu otkriti

Sonografija je potpuno bezbolan postupak i ne treba puno vremena. Ultrazvučni senzor i gel vodič omogućuje kvalificiranom tehničaru da:

 • proučiti položaj gušterače, njegovu veličinu i oblik;
 • dijagnosticirati moguće patološke procese;
 • uzmite probu za daljnju detaljnu analizu.

Funkcionalna aktivnost probavnog sustava međusobno je povezana i mnoge se patološke promjene šire na jetru, žučni mjehur i njegove kanale - zbog čega je važno procijeniti njihovo stanje na ultrazvuku. Ultrasonografija daje detaljne informacije o strukturi organa, zbog čega je ova metoda posebno zahtjevna u dijagnostici mnogih bolesti:

Mogu li jesti prije ultrazvuka trbušne šupljine?

 • Lipomatoze - tumorski proliferacija lipidnog tkiva. Povećana ehogenost i pojava svjetlijih područja žlijezde ukazuje na zamjenu zdravih stanica masnoćom.
 • Akutni ili kronični pankreatitis, u kojem se organ proširuje, njegove konture se mijenjaju, stijenke glavnog kanala neravnomjerno se šire.
 • Tumorne formacije - normalne stanice parenhima zamjenjuju vlaknastim tkivom. Veličina žlijezde je nesrazmjerna, glava joj je pomaknuta.
 • Upala glave - mijenja se ehogenost rancreasa, veličina se povećava, kanali se sužavaju.

Kontraindikacije za ultrazvučno skeniranje gušterače još uvijek nisu utvrđene - ovu metodu ispitivanja provode trudnice i novorođenčad. Indikacije za pregled su:

 • bol u gornjem dijelu trbuha i mučnina nakon jela;
 • smanjeni apetit;
 • groznica nepoznatog porijekla;
 • oštar pad tjelesne težine;
 • sumnja na stvaranje tumora;
 • teške posljedice akutne upale parenhimskog tkiva visceralnih organa - ascites, hematom ili apsces;
 • povećana koncentracija glukoze u krvi;
 • prisutnost u izmetu patoloških nečistoća;
 • ozljede trbuha.

Ultrazvuk vam omogućuje otkrivanje promjena u strukturi tkiva organa i stanja njegovih kanala, prisutnosti neoplazmi, njihovom izgledu i točnom položaju

Značajke pred-treninga

Za dobivanje pouzdanih rezultata potrebno je pribaviti preporuke stručnjaka koji će izvoditi sonografiju.

Obično pacijent treba poštivati ​​posebnu dijetu koja isključuje alkoholna i gazirana pića, masna, pržena i začinjena jela, dimljeno meso, marinade, hranu koja izaziva nadutost.

Uoči ultrazvučne dijagnoze, pacijent može uzeti laksativ. Večera treba biti lagana i to najkasnije 10 sati prije pregleda. Ne jesti, piti i ne pušiti neposredno prije postupka..

Konačni podaci ultrazvuka gušterače kod odraslih ovise upravo o ispravno provedenim pripremnim mjerama - stroga provedba posebne prehrane i pridržavanje svih savjeta liječnika mogu dati pouzdane rezultate.

Pri ocjenjivanju konačnih podataka pregleda stručnjaci uzimaju u obzir spol, starost i tjelesnu težinu pacijenta. Referentne vrijednosti organskih parametara u djece, odraslih muškaraca i žena homogena su struktura - homogena i sitnozrnata, jasne konture svih komponenti, prosječni pokazatelj ehogenih znakova (reflektivnost uporediva s ehogenošću jetre).

Popis se nastavlja nepostojanjem promjena u arterijama gušterače - širenjem ili sužavanjem njihovog lumena, produljenjem i ispravljanjem, nejasnoćom ili abrazijom obrisa vaskularnog uzorka, rupturom vaskularnog sustava i oštećenjem njihovih zidova, normalnih veličina gušterače, nedostatkom širenja Wirsungovog kanala.

Što pokazuju odstupanja od prosječnih vrijednosti?

Konačnu dijagnozu postavlja kvalificirani stručnjak na temelju analize sljedećih parametara.

Devijacija gušterače

Širenje Wirsungovog kanala više od 3 mm ukazuje na kronični pankreatitis, a uvođenjem sekreta (peptidnog hormona koji potiče funkciju gušterače) njegovi se parametri ne mijenjaju.

Prisutnost neoplazmi u žlijezdi ukazuje na povećanje promjera organa ili njegovih pojedinih dijelova. Sužavanje glavnog kanala promatra se cističnim formacijama. Karakteristično je značajno povećanje malignog tumora glave - više od 35 mm.

Zahvaljujući ultrazvuku dijagnosticira se oko 10% bolesti raka gušterače..

Tijekom ultrazvučne dijagnoze gušterače, ovisno o njegovom stanju, liječnik može uzeti punkciju za daljnje laboratorijsko ispitivanje

Promjena oblika režnja žlijezda

Prisutnost upalnog procesa dokazuje slika s nejasnim konturama, međutim, u nekim slučajevima, oticanje organa može biti uzrokovano gastritisom, peptičkim ulkusom želuca i dvanaesnika.

Konveksni i glatki oblik kontura pojedinih odjeljaka promatran je cističnim promjenama ili apscesom.

Grubost granica ukazuje na nastanak pankreatitisa ili tumora koji karakteriziraju pojedinačni parametri - uzima ih u obzir iskusni sonolog.

Ako se nađu kamenje (kamenje), procjenjuju se njihove specifične granice. Cistični čvorovi karakteriziraju nejasne konture.

Prosječna gustoća gušterače slična je strukturi slezene i jetre.

Rezultati ultrazvuka ukazuju na prisutnost malih područja inkluzije u granuliranoj strukturi i ujednačenu ehogenost - njeno povećanje ukazuje na kronični pankreatitis, prisutnost kalkula, prisutnost tumora slične formacije. Nedostatak refleksije visokofrekventnih valova uočava se s cističnim promjenama i apscesom.

Prisutnost nenormalnih oblika gušterače

Može biti spirala, podijeljena na dvije izolirane polovice, prstenasta, aberantna (dodatna). Te promjene ukazuju ili na urođene mane ili na složeni patološki proces.

Po završetku postupka ultrazvučnog skeniranja, sociolog pregledava i procjenjuje dobivene podatke - njihovo dešifriranje traje ne više od četvrt sata

Pacijentu se izdaje zaključak koji opisuje sve parametre gušterače i ukazuje na identificiranu patologiju. S malim odstupanjima od normalnih parametara, preliminarna dijagnoza se ne postavlja.

Neki nedostaci gušterače ne utječu na normalno funkcioniranje tijela, a neke patološke promjene mogu se dalje razviti i pogoršati čovjekovo zdravlje.

Međutim, treba imati na umu da ultrazvuk otkriva samo njihove ehogene znakove; potrebna su dodatna ispitivanja kako bi se potvrdila ili pobijala preliminarna dijagnoza.!

Na kraju gore navedenih informacija, želim još jednom naglasiti - nemojte zanemariti profilaktički ultrazvučni pregled gušterače! Mnoge bolesti otkrivaju se čak i ako nema znakova koji uznemiravaju pacijenta - patološka klinika u takvim slučajevima je u sporem razdoblju. Pravovremena dijagnoza bolesti i racionalno provedeno liječenje daju uspješne rezultate i osiguravaju pristojan kvalitet života pacijenata.

Ultrazvuk gušterače: veličina, struktura je normalna i s patologijom

Položaj gušterače je takav da nije lako dostupan za palpaciju, pa su za dijagnosticiranje bolesti potrebne instrumentalne i laboratorijske metode ispitivanja..

Od instrumentalnih metoda, jedna od najbržih, najinformativnijih i sigurnijih, koja omogućuje određivanje gustoće i veličine gušterače u normalnim i patološkim uvjetima, otkrivanje upale, poremećaja u razvoju, tumora, prisutnost kalcija, ciste, fistule, je ultrazvuk (ultrazvuk).

Ostale metode ili ne daju potrebne informacije ili su manje dostupne, poput MRI. Točniji je i vizualniji, ali ne svugdje i puno skuplji od ultrazvuka..

Važni za dijagnozu bolesti gušterače su laboratorijski pokazatelji - određivanje enzima u krvi i urinu. Obično ih ne bi trebalo biti tamo. Stoga, ako se otkrije njihov izgled, pacijentu je gotovo uvijek propisan ultrazvuk.

Kada trebate napraviti ultrazvuk gušterače?

Ultrazvuk gušterače i drugih organa trbušne šupljine liječnik može propisati u takvim slučajevima:

 • produljena bol u epigastriju;
 • relaps boli;
 • bolna reakcija na palpaciji ovog područja;
 • prisutnost palpabilnih formacija;
 • identifikacija mogućih komplikacija prethodno dijagnosticiranog kroničnog ili akutnog pankreatitisa;
 • pretpostavka apscesa, hematoma, kamena, ciste ili tumora gušterače;
 • prvi dijagnosticiran dijabetes melitus;
 • dodatni pregled nakon deformacije stražnje stijenke želuca otkrivene gastroskopijom;
 • otkrivanje promjena u obliku dvanaesnika tijekom rendgenskog pregleda.

Ovaj se pregled može propisati odraslima i djeci i za hitne indikacije i na planirani način. Moderna oprema omogućuje istraživanje kod pacijentovog kreveta.

Suština studije

Suština metode je registracija pomoću senzora valova (odjeka) koji se odbijaju od organa. Tkanine različite gustoće ne odražavaju ih na isti način. Informacije se na ekranu prikazuju kao slika, gdje područja veće gustoće izgledaju tamnije.

Studija se izvodi u ležećem položaju pacijenta, pregled započinje prepoznavanjem velikih žila koje se nalaze u trbušnoj šupljini - to nam služi kao vodič za utvrđivanje položaja žlijezde. Također se određuje položaj žlijezde u odnosu na kralježnicu.

 • Glavni dio studije provodi se pri maksimalnom dahu..
 • Pregled se može zahtijevati u drugim projekcijama, u položaju s lijeve i desne strane, kao i u uspravnom položaju.
 • Studija je potpuno sigurna i bezbolna..

Tijekom pregleda endoskopski popunjava standardni protokolni obrazac, koji pokazuje veličinu žlijezde i njezinih dijelova, gustoću, jednoličnost strukture, jasnoću kontura organa i kanala, prisutnost područja s promijenjenom gustoćom. Ako je potrebno, snimke se mogu priložiti u protokol..

Kako se pripremiti za ultrazvučni pregled?

Planirani endoskopski pregled trbušnih organa nužno se obavlja na prazan želudac, želudac treba biti prazan. Inače, pouzdanost studije je značajno smanjena..

Povećane plinove u crijevima mogu utjecati na točnost vida. Mora se svesti na minimum, kao i poboljšati crijevnu pokretljivost.

Stoga se uoči planiranog ultrazvuka preporučuje štedljiva dijeta, odbacivanje mahunarki, crnog kruha, kupusa, gaziranih pića, slatkiša. Posljednji obrok trebao bi biti najkasnije 19 sati prije dana ispitivanja.

Priprema za ultrazvuk gušterače i susjednih organa može uključivati ​​uporabu aktivnog ugljena, laksativa, enzima i lijekova koji smanjuju stvaranje plinova.

U hitnim slučajevima, ultrazvučni pregled je moguć bez pripreme.

Kako protokol ultrazvuka opisuje normalnu gušteraču?

Ljudski gušterača pri rođenju ima duljinu do 5,5 cm i povećava se tijekom prve godine života na 7 cm. Veličina glave u početku ne prelazi 1 cm. Zatim, rast se nastavlja do otprilike 18 godina.

Stoga je norma kod djece različita, ovisno o dobi i težini, za određivanje patologije, izračunavanje se provodi prema posebnim tablicama. Važno je i iskustvo liječnika koji provodi ispitivanje..

 1. Uz duljinu koja u odrasloj dobi doseže 16 do 23 cm, gušterača ima širinu do 9 cm i debljinu do 3 cm, koja se postupno smanjuje od glave do repa.
 2. Struktura žlijezde je obično homogena, sastoji se od malih lobula koje stvaraju probavni sok i otočića stanica koji luče hormone koji reguliraju metabolizam ugljikohidrata.
 3. U njemu se vidi kanal nazvan Wirsung kanal, čija širina obično ne smije biti veća od 2 mm.

Tijekom ultrazvučne studije, uspoređuje se s normalnim vrijednostima. Kako se gušterača opisuje u protokolu? Veličine, norma:

 • veličina glave gušterače - do 32 mm;
 • tijela - do 25 mm;
 • rep - oko 30 mm;
 • konture - glatke i jasne;
 • promjer Wirsung-ovog kanala je 1,5 - 2 mm i njegovo širenje na 2,5 - 5 mm kao odgovor na intravensku primjenu sekreta;
 • dodatno obrazovanje - odsutno;
 • ehostruktura - homogena, slična ehostrukturi jetre;
 • ehogenost - ne povećava se i ne smanjuje.
 • Povećanje ehogenosti tkiva gušterače s godinama nije uvijek povezano s patologijom.
 • Izgleda kao norma kod odraslih.
 • Promjena veličine, konture i ehostrukture ukazuje na prisutnost urođene ili stečene patologije organa.

Dešifrirajte ultrazvuk gušterače

U slučaju normalnih pokazatelja, pitanja se ne postavljaju. Ako su i laboratorijski pokazatelji bez odstupanja, možemo govoriti o pravilnom funkcioniranju gušterače.

Dijagnostički znak akutnog pankreatitisa je povećanje veličine i smanjenje gustoće ehoze žlijezda zbog edema.

U slučaju kroničnog pankreatitisa i raka, gustoća eha se povećava kao rezultat zamjene tkiva žlijezde vlaknastim ili tumorskim tkivom. Također, s tim uvjetima, detektira se povećanje veličine cijele žlijezde ili njezinih pojedinih dijelova.

 1. Širenje Wirsung-ovog kanala, kao i odsutnost njegove reakcije na unošenje sekreina, također signalizira upalni proces.
 2. U slučajevima oštećene opskrbe krvlju i atrofije primjećuje se smanjenje veličine žlijezde.
 3. Kod karcinoma gušterače može se primijetiti porast pojedinih segmenata, neujednačena struktura, neravni obrisi, kao i utisci na površini jetre, kompresija ili pomicanje aorte, inferiorna kava vene..
 4. Ako tumor nije vidljiv, liječnik može predložiti njegovu prisutnost uklanjanjem repa žlijezde.
 5. Prisutnost tekućine u cistama određuje se promatranim promjenama formacije u različitim položajima tijela.
 6. Na ultrazvuku se vizualiziraju područja nekroze, apscesa, opstrukcije kanala s kamenom.

Neophodno su pregledali susjedne organe - jetru, slezenu, dvanaesnik, sustav kanala i krvnih žila. Prisutnost patološkog procesa u bilo kojem od njih može biti uzrok ili posljedica bolesti gušterače.

Konačna dijagnoza

Važno je da ne propustite bilo kakvu bolest koja je povezana s bolešću gušterače. Dostupnost ultrazvuka u ovoj situaciji ne može se precijeniti. Što se prije evidentiraju promjene na organu i poduzmu se odgovarajuće mjere, veće su šanse za izlječenje.

Dijagnozu postavlja samo liječnik prema kombinaciji kliničkih manifestacija, laboratorijskih parametara i instrumentalnih studija. U budućnosti je potrebno dinamično praćenje promjena u stanju žlijezde..

Glavni doprinos pacijenta nije samo strogo pridržavanje preporuka za liječenje, već i zdrav način života, odbacivanje loših navika, prejedanje, zlouporaba alkohola, slatkiša, masne i pržene hrane.

Važno za zdravlje gušterače je održavanje imuniteta, zaštita od stresa, isključivanje domaćih i profesionalnih intoksikacija.

Ultrazvuk gušterače: norma, dekodiranje rezultata, pokazatelji

Gušterača (gušterača) ulazi u ljudski probavni sustav. Sudjeluje u probavi hrane (masne, ugljikohidrate i bjelančevine), a također regulira metabolizam ugljikohidrata u tijelu. Važnost ovog tijela teško je precijeniti. Pojava patologije ili bolesti dovodi do ozbiljnih posljedica.

Oblik žlijezda

Ultrazvuk gušterače određuje njegov oblik i abnormalnosti. Ako osoba koja se pregledava nema problema, oblik će biti u obliku slova S.

U nekim se slučajevima otkriva patologija, izražena kršenjem oblika. Najčešće nepravilnosti:

 • u obliku prstena;
 • spirala;
 • podjela;
 • dodatni (aberantni);
 • ima udvostručene dijelove.

Anomalije otkrivene ultrazvukom gušterače izolirani su nedostaci samog organa ili dio složene patologije. Ultrazvučna dijagnostika često ne daje potpunu sliku, već samo otkriva neizravne znakove, poput suženja ili prisutnosti dodatnog kanala.

U ovom slučaju, dijagnostički liječnik preporučuje provođenje drugih studija kako bi se isključila ili potvrdila odstupanja. Treba napomenuti da se anomalije često otkrivaju slučajno tijekom pregleda pacijenta na potpuno različite bolesti.

Neki identificirani nedostaci nemaju značajan klinički značaj za kvalitetu života osobe, dok drugi mogu dobro napredovati i uzrokovati puno problema u budućnosti..

Pankreas obično treba biti u obliku slova S. Ako su njegovi parametri različiti, to ukazuje na izolirani defekt organa ili druge procese koji utječu na gušteraču

Veličine žlijezda

Dijagnoza uključuje i mjerenje parametara gušterače. U odraslih su normalne veličine 14-22 cm, težine 70-80 g. Anatomski, u žlijezdi se izdvajaju:

 • glava s procesom u obliku kuke u duljini od 25 do 30 mm (anteroposteriorna veličina);
 • tijelo od 15 do 17 mm duljine;
 • rep do 20 mm.

Glava je prekrivena dvanaesnikom. Smješten na razini 1. i početka 2. lumbalnog kralješka.

Kanal gušterače (naziva se i glavni, ili Wirsung kanal) ima glatke glatke zidove promjera do 1 mm. u tijelu i 2 mm. u glavi.

Parametri žlijezde mogu varirati gore ili dolje. Pored toga, vrijednosti sastavnih dijelova se povećavaju ili smanjuju, ili samog organa u cjelini.

Pregled ultrazvukom gušterače pokazuje različitu sliku za svaku vrstu patologije. S upalom u tijeku, popraćenom edemom, na monitoru se primjećuje porast od glave do repa.

Također, volumen tijela ili repa gušterače povećava se stvaranjem cista ili apscesa. Proširenje kanala na 3 mm. a više se javlja u većini slučajeva s kroničnim pankreatitisom. Kod akutnog pankreatitisa primjećuje se i širenje kanala, ali ne tako izraženo.

U nekim slučajevima promjena promjera uzrokuje neoplazme, na primjer, tumor u bilo kojem dijelu gušterače. Sužavanje kanala ogleda se na monitoru kada se stisne izvana. Taj faktor može biti prisutnost kamena, ciste, a također i tumora žlijezde..

Osim širenja ili stezanja, virung kanal može imati sljedeće nedostatke: udvostručavanje, cijepanje ili deformaciju.

Konture žlijezda

Norma se smatra glatkim i jasno definiranim konturama svih komponenti žlijezde: glave, tijela i repa.

Ako ultrazvuk gušterače ima nejasan obris, to može ukazivati ​​na prisutnost upalnog procesa u organu. Ali postoje slučajevi kada edem uzrokuje obližnji organ.

Na primjer, reaktivni edem gušterače javlja se s gastritisom ili čirom želuca i dvanaesnika.

Uz ciste i apscese, konture na nekim mjestima su konveksne i glatke. Pankreatitis i tumori također uzrokuju neravne granice. Ali tumori manji od 1 cm. Promijenite obrise samo u slučajevima površinske lokacije. Promjene u vanjskim granicama tumora događaju se s razvojem velikih neoplazmi, preko 1,5 cm.

Ako ultrazvuk otkriva volumetrijsku tvorbu (tumor, kamen ili cista), specijalist procjenjuje njegove obrise. Kamen ili cista imaju jasne obrise, a čvorovi novotvorine, uglavnom gomoljasti, nemaju jasno definirane granice.

Normalno, svi dijelovi tijela na ultrazvučnom pretraživanju imaju jasan obris. Inače, može postojati sumnja na upalni proces ili prisutnost pojedinih neoplazmi, cista, kamenja. Svako od tih stranih uključenja ima svoje karakteristike i odlikuje ih iskusni dijagnostičar.

Struktura žlijezda

Ultrazvukom gušterače specijalistički dijagnostičar ispituje njegovu strukturu na temelju gustoće. U normalnom stanju organ ima zrnatu strukturu, srednje gustoće, sličnu gustoći jetre i slezene.

Zaslon bi trebao imati jednoliku ehogenost s malim prskanjima. Promjena gustoće žlijezde povlači za sobom i promjenu refleksije ultrazvuka.

Gustoća se može povećati (hiperehoično) ili smanjiti (hipoehoično).

Hiperahogenost se vizualizira, na primjer, u prisutnosti kroničnog pankreatitisa. S kamenjem ili tumorima opaža se djelomična hiperehoogenost. Hipoehogenost se otkriva kod akutnog pankreatitisa, edema i nekih vrsta neoplazmi.

S cistom ili apscesom gušterače, eho-negativna područja pojavljuju se na monitoru uređaja, tj. ultrazvučni valovi na tim mjestima uopće se ne odražavaju, a na ekranu se projicira bijelo područje.

U praksi često dijagnoza otkriva mješovitu ehogenost, kombinirajući hiperehoična i hipoekološka područja na pozadini normalne ili promijenjene strukture žlijezda.

Dešifriranje rezultata

Nakon završetka pregleda, liječnik ocjenjuje sve pokazatelje i donosi zaključak u kojem mora izvršiti cjelovito dekodiranje rezultata ultrazvuka gušterače. Prisutnost bolesti ili sumnja na nju dokazuje kombinacija nekoliko parametara.

Ako veličina žlijezde ima malo odstupanje od standardnih pokazatelja, to nije razlog za postavljanje dijagnoze. Dešifriranje ultrazvuka gušterače provodi liječnik odmah nakon dijagnoze, u roku od 10-15 minuta.

Veličina gušterače kod ljudi: norme i odstupanja

Gušterača ima dvije važne funkcije: probavnu i endokrinu.

Pod utjecajem pothranjenosti i čestih stresova dolazi do poremećaja u radu organa, uključujući promjenu njegove veličine, koju je teško utvrditi samo palpacijom.

Stoga liječnici sve više koriste instrumentalne metode dijagnostike, od kojih je jedna ultrazvuk. Pomoću ultrazvuka možete odrediti veličinu gušterače, čija norma kod odraslih i djece ovisi o dobi osobe.

Iako veličina organa može varirati tijekom života, porast bilo kojeg segmenta ukazuje na prisutnost patologije. Ako je liječnik otkrio abnormalnosti, nakon utvrđivanja dijagnoze, hitno treba započeti liječenje.

Ultrazvuk gušterače provodi se pomoću senzora kroz trbušni zid. Površina kože prekrivena je posebnim gelom. U početku liječnik procjenjuje koliko je velika gušterača..

Organ se nalazi u lijevom hipohondriju i sastoji se od tijela, glave i repa. Dimenzije se određuju kako za organ kao cjelinu, tako i za svaki pojedini dio.

Zdrava gušterača kod odrasle osobe ima sljedeće veličine:

 • duljina: 16-23 centimetara;
 • širina: 9 centimetara;
 • debljina: 3 centimetra;
 • širina tijela: 21-25 mm;
 • širina glave: 32-35 mm;
 • širina repa: 30-35 mm;
 • Debljina cijevi Wirsung-a: 2 mm.

Neka odstupanja od ovih pokazatelja, i u smjeru povećanja i smanjenja, ne ukazuju uvijek na patologiju. Odluku o tome koliko su kritične promjene donosi isključivo liječnik.

 • Gušterača raste s osobom do njegove osamnaeste godine.
 • U novorođenčadi veličina organa ne prelazi 5 centimetara duljine i 5-6 milimetara u širinu.
 • Do pet mjeseci gušterača postaje centimetar veća, a za deset godina doseže 15 centimetara.

Brzo povećanje veličine gušterače događa se tijekom puberteta. Do odrasle dobi organ doseže standardne dimenzije za odraslu osobu i njegov rast se zaustavlja.

Do danas, ultrazvuk abdomena provodi se bez prestanka za djecu mlađu od jedne godine. Uz pomoć ove dijagnoze moguće je identificirati urođene bolesti gušterače.

Standardne veličine organa u djece određuju se uzimajući u obzir težinu, spol, visinu i dob. Ovisno o ovim parametrima, norma će se razlikovati:

u dobi od 4 do 6 godina:

 • glava: 7-9 mm;
 • tijelo: 6-8 milimetara;
 • rep: 9-11 mm.

u dobi od 7 do 9 godina:

 • glava: 12-14 milimetara;
 • tijelo: 8-10 milimetara;
 • rep: 14-16 mm.

u dobi od 13 do 15 godina:

 • glava: 16-17 mm;
 • tijelo: 12-14 milimetara;
 • rep: 17-18 milimetara.

Veličine gušterače kod djece su proporcionalne. Debeli dio je glava, rep je drugi po veličini, a najmanja veličina je izravno tijelo.

Ako se jedan od dijelova poveća i razlikuje od norme, onda to ukazuje na razvoj upalnog procesa ili tumora. U tom je slučaju potrebno provesti dodatne preglede..

Povećana veličina gušterače ukazuje na kršenja u radu tijela:

 • akutni pankreatitis (upala gušterače dovodi do povećanja jednog od dijelova organa);
 • gripa, hepatitis, crijevna infekcija;
 • začepljenje Wirsungovog kanala žučnim kamencem, što dovodi do začepljenja;
 • apsces u području glave gušterače;
 • cistični adenom;
 • maligni ili benigni tumor u gušterači ili dvanaesniku;
 • upala dvanaesnika;
 • nakupljanje masti u tkivima gušterače.

Također, željezo raste s čestim konzumiranjem alkohola, trbušnom traumom, autoimunim bolestima ili nakon uzimanja lijekova. Odstupanja od normalnih vrijednosti također potiču prirođene anomalije organa.

Povećana gušterača utječe na susjedne organe. Na primjer, glava žlijezde može komprimirati dvanaesnik i pridonijeti razvoju crijevne opstrukcije. Stoga gastroenterolozi preporučuju sveobuhvatni pregled trbušnih organa.

Smanjenje veličine gušterače dijagnosticira se puno rjeđe. Prije nego što potražite uzroke ovog fenomena, morate saznati dob pacijenta.

Ako je osoba već pedeset godina, tada smanjenje organa objašnjava fiziološkim uzrocima i norma je.

U mladih ljudi patologija može biti znak takvih bolesti:

 • tumor glave gušterače;
 • kronični pankreatitis;
 • kršenje dovoda krvi u organ.

Kao što primjećuju gastroenterolozi, gušterača se može smanjiti zbog podudaranja nekoliko čimbenika odjednom. Na primjer, na pozadini pankreatitisa, tumor glave.

Pojava je posebno opasna za ljude u dobi od četrdeset pet do pedeset..

Ako ste na kraju ultrazvuka vidjeli zapis u kojem stoji da je veličina gušterače različita od standardnih normi, ne brinite prerano. Točnu dijagnozu može postaviti samo liječnik, vodeći se podacima instrumentalnog pregleda, laboratorijske dijagnostike i kliničkim manifestacijama.

Građa na ovoj stranici služi u informativne svrhe i namijenjena je u obrazovne svrhe. Posjetitelji web stranica ne smiju ih koristiti kao medicinske preporuke. Utvrđivanje dijagnoze i odabir metoda liječenja ostaje isključivi prerogativ vašeg liječnika.

Pročitajte O Faktorima Rizika Za Dijabetes